01.12.2017 – BANGKOK. W CIENIU JIMA & DAVIDA THOMPSONÓW

.
POSTANOWILIŚMY SPRAWDZIĆ DZISIAJ JAKĄ WARTOŚĆ MA NASZE WCZORAJSZE ODKRYCIE JADŁODAJNI W CENTRUM HANDLOWYM MBK.

MIEJSC NASTAWIONYCH NA WYGŁODNIAŁYCH  LUDZI JEST W MBK KILKA. WŁAŚCIWIE KAŻDE PIĘTRO MA SWOJE. ILOŚĆ I RÓŻNORODNOŚĆ DOSTĘPNEGO ŻARCIA OGROMNA. MOŻNA SKORZYSTAĆ Z PÓŁ SAMOOBSŁUGOWYCH, OBSŁUGIWANYCH NAJCZĘŚCIEJ PRZEZ 2 OSOBY STANOWISK I ZJEŚĆ NA WSPÓLNEJ SALI (TYPU STOŁÓWKA), LUB – WEJŚĆ DO KTÓREJŚ Z WIELU RESTAURACYJEK. WTEDY OCZYWIŚCIE BĘDZIEMY KONSUMOWAĆ TROCHĘ BARDZIEJ PRYWATNIE I DROŻEJ.

JEDYNĄ DENERWUJĄCĄ MNIE RZECZĄ JEST TUTEJSZY SPOSÓB PŁACENIA ZA ŻAREŁKO. ABY KUPIĆ COKOLWIEK W JEDNEJ Z LICZNYCH RESTAURACYJEK SERWUJĄCYCH TYPOWE JEDZENIE ULICZNE, TRZEBA NAJPIERW KUPIĆ W STOJĄCEJ NA UBOCZU KASIE SPECJALNĄ PLASTIKOWĄ KARTĘ. NIE DA SIĘ ZROBIĆ TEGO UŻYWAJĄC KARTY BANKOWEJ TYPU VISA, MASTER, AM-EX etc. – CHYBA ŻE MAMY TAJSKĄ. NIEKONIECZNIE BANKOWĄ. MOŻE BYĆ TO KARTA RABBIT (E-MONEY) – WYDAWANA PRZEZ BTS (WYGLĄDA NA IDEALNE ROZWIĄZANIE DLA DŁUŻEJ PRZEBYWAJĄCYCH W BANGKOKU LUDZI).

SPORO CZASU ZABRAŁO NAM WYBIERANIE POSIŁKU. ZANIM WSZYSTKO OGLĄDNĘLIŚMY, PODJĘLIŚMY DECYZJĘ, WYMIENILIŚMY GOTÓWKĘ NA PLASTIK, DOKONALIŚMY ZAKUPU I ZJEDLIŚMY, MINĘŁO PONAD 60 min. TAKI TO JUŻ JEST TEN PIERWSZY RAZ …

.

BANGKOK – KUPUJEMY ŚNIADANIE W JEDNEJ Z JADŁODAJNI CENTRUM HANDLOWEGO MBK

.

NAJEDZENI POCZŁAPALIŚMY DO DOMU JIMA THOMPSONAKULTOWEJ POSTACI BANGKOKU I CHYBA CAŁEJ TAJLANDII.

DOM – ENKLAWA SPOKOJU – STOI W SAMYM ŚRODKU MIASTA, NIEDALEKO STACJI BTS NATIONAL STADIUM. NIETRUDNO GO ZNALEŹĆ. WSTĘP 150 BACIKÓW / os.

POSIADŁOŚĆ JEST DOSYĆ DUŻA I SKŁADA SIĘ Z KILKU ORYGINALNYCH TAJSKICH DREWNIANYCH BUDYNKÓW, ZAKUPIONYCH, ROZEBRANYCH NA CZĘŚCI, PRZETRANSPORTOWANYCH I PONOWNIE ZŁOŻONYCH Z PEWNYMI MODYFIKACJAMI DOKONANYMI PRZEZ SAMEGO THOMPSONA, Z WYKSZTAŁCENIA ARCHITEKTA. TONĄ ONE W BUJNIE SZALEJĄCEJ WOKÓŁ ROŚLINNOŚCI. ZWIEDZANIE WYMAGA PEWNEJ ELASTYCZNOŚCI CZASOWEJ, BO GRUPY TURYSTÓW WCHODZĄCYCH DO POSZCZEGÓLNYCH BUDYNKÓW DOMOSTWA SIŁĄ RZECZY NIE MOGĄ BYĆ ZBYT DUŻE. DLATEGO TEŻ POLECA SIĘ, CZEKAJĄC NA JEDNEGO Z KILKU WIELOJĘZYCZNYCH PRZEWODNIKÓW – OGLĄDNIĘCIE OGRODU I DWÓCH NIEWIELKICH BUDYNECZKÓW, SAMEMU.

NA MIEJSCU, POZA ODPŁATNĄ CZĘŚCIĄ JEST TEŻ RESTAURACJA I SWEGO RODZAJU SALE WYSTAWOWE POŚWIĘCONE ROZSŁAWIONYM PRZEZ THOMPSONA NA CAŁYM ŚWIECIE TAJSKIM TEKSTYLIOM – GŁÓWNIE JEDWABNYM.
NA OGLĄDANIE TRZEBA ZAREZERWOWAĆ SOBIE ok. 90 min, BO NIGDY NIE WIADOMO JAK DŁUGO TRZEBA BĘDZIE CZEKAĆ NA ZWIEDZANIE – PRZEWODNICY OPROWADZAJĄ CHĘTNYCH W NIEWIELKICH GRUPACH. MYŚMY CZEKALI KOŁO 25 min. SAMO OBCHODZENIE NIERUCHOMOŚCI Z PRZEWODNIKIEM ZAJMUJE ok. 45 min. W GŁÓWNYM BUDYNKU NIE WOLNO ROBIĆ ZDJĘĆ I TRZEBA ZDJĄĆ BUTY.

BĘDĄC NIEDALEKO HEALTH LAND SATHORN ZROBILIŚMY REKONESANS, W TEJ UZNANEJ ZA WYJĄTKOWĄ MASAŻOWNI. NIE MOGĄC ZDECYDOWAĆ SIĘ NA SZYBKO JAKI TYP MASAŻU NAJBARDZIEJ NAM ODPOWIADA WZIĘLIŚMY WIZYTÓWKĘ, BY PO PRZEMYŚLENIU SPRAWY ZROBIĆ REZERWACJĘ POPRZEZ HOTEL.

NADSZEDŁ CZAS NA POŻEGNALNĄ KOLACJĘ – TEŻ U THOMPSONA, ALE TYM RAZEM DAVIDA. WOMBACIK JUŻ DAWNO WYBRAŁ NAJBARDZIEJ INTERESUJĄCĄ Z NASZEGO PUNKTU WIDZENIA RESTAURACJĘ. NAHM TO PROWADZONA PRZEZ AUSTRALIJCZYKA NAJLEPSZA, ALBO JEDNA Z NAJWYŻEJ NOTOWANYCH RESTAURACJI TAJSKICH. SERWUJE NOWOCZESNE DANIA TAJSKIE W OPARCIU O STARE TRADYCYJNE PRZEPISY I LOKALNE PRODUKTY.

POSADZENI TUŻ OBOK DUŻEGO BASENU, W KTÓREGO WODZIE BŁYSKAŁY ŚWIATŁA OKOLICZNYCH WIEŻOWCÓW, WYBRALIŚMY KILKA DAŃ. OCZEKUJĄC NA ICH PODANIE ZAJĘLIŚMY SIĘ NIEWIELKIM CZEKADEŁKIEM: RELISZEM LEŻĄCYM NA KAWAŁKACH ŚWIEŻEGO ANANASA. ŚWIETNY, SZCZEGÓLNIE GDY WZMOCNIMY JEGO SMAK DOBRYM WINEM.

NIE CZEKALIŚMY DŁUGO. KOLEJNE DANIA: KING FISH SALAD WITH POMELO, LEMONGRASS AND LIME (SAŁATKA Z MAKRELI KRÓLEWSKIEJ, POMELO, TRAWY CYTRYNOWEJ I LIMONKI), OYSTER AND THAI SAMPHIRE SALAD WITH TOASTED PEANUTS, COCONUT AND SHALLOTS (SAŁATKA Z OSTRYG I KOPRU MORSKIEGO (SOLIRÓD, KOWNIATEK MORSKI) Z PRAŻONYMI ORZESZKAMI ZIEMNYMI, KOKOSEM I SZALOTKĄ), PROWN RELISH (RELISZ KREWETKOWY) I SAND GINGER CURRY (CURRY Z WĘGORZEM) POJAWIŁY SIĘ JEDNOCZEŚNIE. PODANO TO WSZYSTKO W TAJSKIM STYLU – INACZEJ MÓWIĄC, TAK BY KAŻDY UCZESTNIK UCZTY MIAŁ DOSTĘP DO WSZYSTKICH DAŃ.

JEDZENIE BYŁO BARDZO DOBRE. CENY … WELL, Z PUNKTU WIDZENIA KLIENTA UWAŻAM, ŻE FAJNIE BY BYŁO GDYBY BYŁY NIŻSZE. GENERALNIE BYLIŚMY WYSOCE ZADOWOLENI. KOŃCZĄCA POBYT W TAJLANDII KOLACJA ZDECYDOWANIE SIĘ UDAŁA. GORĄCO POLECAMY 🙂 🙂 🙂

.

>>>> ZOBACZ FOTY <<<<

.

.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *